Sofistikované řešení mateřské školy

Hry a zábava pod střechou PREFA

Použitý materiál: falcovaná šablona 29 × 29, fasádní šablona 29 × 29 a Siding v barvách P.10 břidlicové a patině šedé

Celý příběh začal šlechetným gestem dvou sester Eriky a Ilse Töllkeovy, které se rozhodly věnovat svůj pozemek nadaci. Jejich přáním bylo vybudovat na pozemku dům, ve kterém by společně žili dvě generace a navzájem se tak inspirovali. Od myšlenky k realizaci nebylo daleko. Nápad tak dal vzniknout netradičnímu projektu, který kombinuje bydlení pro seniory a dětské centrum pro nejmenší děti. V těsné blízkosti se tak nachází byty pro seniory a školička. Hlavní myšlenkou bylo, aby se děti mohly učit ze zkušeností seniorů a senioři se zase mohli těšit z živelnosti dětí.

Podlouhlá budova dvou je rozdělena do dvou samostatných částí, které uprostřed spojuje velká společenská místnost, která je dostupná z obou budov. Nad místností se nachází dřevěná terasa se zábradlím. Společenská místnost je centrem pro společné aktivity a vzdělávací programy, které obohacují obě generace. Společně se tady vaří, zpívá nebo čtou pohádky.

Kvalitní materiál

Christina Heeckt a Steffan Krecklow ze společnosti hmarchitekten chtěli, aby bylo na první pohled patrné, ve které budově je školka, která  budova slouží k bydlení pro seniory. Střecha třípodlažní budovu školky je pokryta falcovanou střešní šablonou PREFA 29 x 29 v barvě šedé patiny. Tato hliníková střešní krytina byla na části budovy použita také na fasádu. Zbytek fasády je obložen dřevem. Dvě různé fasády z hliníku a dřeva tak vytváří požadovaný kontrast. Oproti tomu je budova pro seniory pokryta fasádním systémem Siding.  

Čelní pohled na budovy školky se střešním okny

Harmonické sladění potřeb

Na jedné straně potřebovala školka zajistit určitou velikost a jistý počet míst pro děti, na druhé straně zde bylo nutné zohlednit také dostatečné množství apartmánů pro seniory, tak aby vzájemné požadavky pro obě skupiny byly v harmonii. V projektu se počítalo s 50 místy pro děti ve školce a s 17 apartmány pro seniory. Architekti se osobně přesvědčili, jak dobrou odezvu měl projekt u obyvatel domu, a dodávají, že bylo velmi dojemné slyšet, že někteří dědečkové a babičky vnoučat ze školky se přestěhovali přímo do rezidenčního domu hned naproti školce.

Bydlení pro seniory a školička, které spojuje společenská místnost

Koncept jako jedna část projektu

Pozemek v distriktu Schnelsen patřil Erice a Ilse Töllke, které je zde bydlely. V roce 2007 se rozhodly založit nadaci, která by realizovala charitativní projekty. V tomto projektu byla klientem Nadace Haspa Hamburg. Přilehlé okolí má charakter rodinně orientované rezidenční výstavby. Pedagogický koncept soudržnosti mladých a starších odráží přání sester Töllkeových realizovat sociální projekt na jejich bývalém pozemku.

Fasádní šablony 29 × 29 v barvě P.10 břidlicové

Nastavení nových standardů

Kombinace školky a rezidenčního domu je prvním projektem svého druhu, který realizovali hmarcitekten pod vedením Christiny Heeckt a Thomase Maurera. Ukázalo se, že nezaujatý přístup vede hamburskou architektonickou kancelář znovu a znovu k úplně jiným konceptům. V tomto případě bylo zcela nové, že dva obytné prostory byly navzájem spojeny do jednoho. Skutečnost, že budova neplní pouze jednu funkci, tomu dodává jistou živost a dynamickou kvalitu, říká Christina Heeckt. Zároveň zmiňuje, že by ráda viděla více plurality v užívání budov. Jsme vedeni myšlenkou, že tento projekt by mohl vytvořit precedens a inspirovat ostatní, aby udělali něco podobného.

Detaily oplechování kolem vstupu na terasu