Rodinný dům Praha - Žižkov

Rodinný dům, Žižkov, Praha

Použitý materiál: falcovaný šindel, fasádní šindel a PREFALZ v barvě P.10 pískově hnědé

Osobité formy a asymetrické linie se u rodinného domu v Praze na Žižkově potkávají s tradičními materiály, jako jsou beton, dřevo a kov. Myšlenka získat pomocí mnoha úhlů, nik a okenních ploch hodně světla a současně vytvořit útulnou intimitu prostupuje celým domem. Každá místnost a zejména fasáda překvapuje poutavými detaily. Výsledkem je domov plný tepla a individuality.   

Asymetrie, světlo a intimita

Architekt Dušan Vršek má rád neotřelé nápady a nekonvenční řešení. Změny v designu se proto mohou objevit i během realizace. 

Když jde o spolupráci se zákazníkem, je pro Dušana Vrška nejdůležitější vzájemný respekt a fungující chemie. On a jeho partner Roman Valkoun by rádi vytvářeli prostory s nezaměnitelným charakterem. Tak individuální jak individuální jsou majitelé domů. Objekty nemají vykřikovat: „To jsem udělal já, velký architekt.“ Nemají zpupně vyčnívat, ale nevtíravě se začlenit do okolí. „Již 15 let spolupracuji s architektem Romanem Valkounem, zažíváme mnoho veselých okamžiků, někdy taky máme odlišný názor, ale to je snad normální“, míní Vršek a dává nám nahlédnout do své osobní podnikatelské historie.

Pravidelné linie šindelů

Dům s puncem výlučnosti

„Námi projektovaný rodinný dům se nachází v městské části Praha-Žižkov, ležící východně od centra a pojmenované po významném husitském vojevůdci Janu Žižkovi z Trocnova (1360-1424)“. Kdo se podívá na tento mimořádný dům, okamžitě zaregistruje asymetrii a četné šikmé plochy a hrany, velmi charakteristické pro jeho exteriér i interiér. „Majitelé si přáli, aby se do místností dostávalo hodně světla a současně aby nenápadné výklenky a zákoutí zajišťovaly intimitu. Sofistikovaná forma stavby umožnila i koncipování maximálně velké zahrady.“ Zahrada dokonce ukrývá ještě jedno malé tajemství: pod ní, v suterénu domu, je malá wellnessové oáza s bazénem a saunou. Sluneční světlo prochází světlíky a zlaté stěny ho odrážejí. To je jeden z mnoha zajímavých detailů, které tento zvláštní dům nabízí.     

Ing. arch. Dušan Vršek

Sofistikované a prozíravé projektování

Celý dům je podřízen minimalistickému konceptu, barevná škála se přidržuje bílé, šedé a hnědé. „Přáním majitelů bylo, aby tu i přes moderní architekturu bylo použito pokud možno co nejvíce  tradičních materiálů. Dřevěná podlaha dodává prostoru teplo a charakter. Minimalistické betonové plochy a bíle lakovaný povrch stěn působí opticky jasně a klidně.“ Manželský pár, který tu žije, je v nejlepších letech -  pochopitelně je proto zvlášť důležité  předvídavé projektování, které najde ocenění i v budoucích možných životních situacích. „Základním předpokladem byl výtah, který vede z garáže do nejvyššího poschodí. Dům je kompletně řešen jako bezbariérový. Rampy s pozvolným sklonem nahrazují schody.

Pohled na rodinný dům z ulice

Šindel, který umí všechno

Ani zvenčí nebylo u tohoto domu nic ponecháno náhodě. Na straně do ulice je vidět, jak běžná  sedlová střecha sousedního řadového domu plynule navazuje na nekonvenční podobu střechy nové stavby. Na střechu a fasádu byly použity PREFA falcované resp. fasádní šindele v pískově hnědé barvě.

„Šindele jsem objevil na webových stránkách. Tato forma se mi okamžitě zalíbila“. Přechody od žlabu  ke střeše byly zhotoveny ze svitkového plechu PREFALZ se zlomy, které jsou pro tento materiál únosné. Stejně se postupovalo i při olemování oken a ostatním oplechování. Pak už šlo jen o to, vybrat hezkou barvu, která by se hodila ke žlutým fasádám sousedních domů. „Výběr barev je velký a pískově hnědá byla ideální. Vršek spolupracoval s PREFA poprvé a už tehdy věřil, že je to přesně to správné řešení pro dům s tolika šikminami, hranami a výčnělky: šindele je opticky sjednotí. „Klasické obklady ze svitkového plechu by navíc neumožnily tak harmonicky  napojit detaily. Zajímavý byl i hmatový dojem z povrchu této kovové fasády. Žádný hladký plech, ale sametový pocit, tak nějak přirozený, jako u pokožky.“

Pohled na střechu, kterou pokrývá falcovaný šindel. Střecha je doplněna sněhovými háky.

Velká pochvala za dobrou práci

S prací klempíře Pavla Topinky je Dušan Vršek více než spokojen. Poznali se před lety při práci na jiném projektu. Už tehdy Pavel Topinka realizoval velmi složitou střechu a proto bylo architektovi jasné, že právě on je ten pravý. „Normálně je v Česku nepěkný zvyk, že různí řemeslnící procházejí stavbou a ptají se, kdo to tady tak zpackal. Ale v našem případě všichni šli domem a ptali se, který profík to tady tak perfektně udělal. Něco takového jsem ještě nikdy nezažil. Ale možná je to dáno i jednoduchostí produktů PREFA, snad to vůbec nebyla jeho zásluha“, usmívá se Vršek.

PREFALZ ve zvláštním hvězdicovém uspořádání na podhledu u zastřešení terasy

Mistr detailu Pavel Topinka

Pavla Topinku, majitele klempířství Klempo, předchází jeho pověst. Je známý tím, že i náročné úkoly realizuje s maximální přesností a vzhledově dokonale. 

Pane Topinko, kde se u této budovy skrývaly největší výzvy?

Pavel Topinka: Tento dům nám dal zabrat. Nejdříve jsme se s architektem pokusili rozpracovat všechny detaily. Později nám poskytl cennou podporu PREFA instruktor pokládky, který byl na začátku na staveništi Jedním z nejobtížnějších detailů bylo obložení překladu nad vjezdem do garáže, kde jsme nejdřív umístili zásuvnou lištu v jedné rovině s fasádou. Abychom celek více strukturovali, napadlo nás s architektem vsunout do této jednoduché drážky ještě stojatou drážku. Tím se rastr ještě zvýraznil. Protože na boční straně překladu byl zlom, museli jsme spojit přechodový plech s další zásuvnou lištou, do které byla vsunuta doplňující úhlová stojatá drážka. Společně s provětráváním fasády jsme pak všechno připevnili na spodní děrovaný plech.  

I u podhledu terasy došlo k nečekaným změnám projektu?

PT: Ano, podhled u zastřešení terasy jsme původně opatřili OSB deskami. Teprve později architekt rozhodl, že použití produktu PREFA by bylo optický působivější. Proto byl i v tomto případě aplikován PREFALZ a to ve zvláštním hvězdicovém uspořádání. Na začátku byl nákres architekta, podle něhož jsme natáhli na podhledu šňůry hvězdicově tak, jak by měly probíhat drážky. Šňůru jsme potom nahradili nosnou konstrukcí a PREFALZEM.

Pouštíte se rád do náročných projektů?

PT: S PREFA jsem pracoval už i v minulosti, ale dřívější projekty nebyly zdaleka tak mimořádné a bohaté na detaily. Ano, i v budoucnu bych rád realizoval podobně zajímavé stavby. Výzvy mě přitahují.

Pavel Topinka - majitel klempířství Klempo